Visualisering: Forbered deg i levende lyd og bilder

Dagdrømmer du? Har du en livlig fantasi? Ser du for deg hvordan fremtiden kan bli? Da er du faktisk allerede godt kjent med det vi kaller visualisering. Det å tenke i mentale bilder er noe mange av oss gjør, men ikke har noe reflektert og bevisst forhold til. Vi bruker det ikke aktivt til vår fordel, men det skal du nå få gjøre. Du skal rett og slett få en liten smakebit på et effektivt mentalt verktøy.

Hva og hvorfor?

Visualisering er å se for seg noe i mentale bilder, være seg situasjoner og ting som har skjedd eller som skal skje. Fordelen med visualisering er at det gir muligheten til å forberede deg på ting i forkant. Når du visualiserer en mulig situasjon, har du flere muligheter og frihet. Du kan repetere og øve, og på den måten øke du sjansene dine for mestring av situasjonen. Hjernen vår klarer nemlig ikke å skille helt mellom tenkte og ekte situasjoner, så derfor er dette et utmerket verktøy å ta i bruk når vi skal jobbe med endringer eller situasjoner vi trenger å forberede oss godt på.

Hvordan?

Finn først og fremst ut hva du ønsker å visualisere: det kan være målet ditt og følelsen når du når det, hindringer du kan støte på, eller hvordan du skal overkomme autopiloten når den vil ha deg til å holde på destruktive vaner. Se for deg en av dine risikosituasjoner, noe du gruer deg til, eller en situasjon hvor du ønsker å prestere bra. Gjør så følgende:

  1. Finn et rolig sted hvor du kan være konsentrert og fri for bekymringer. Kjenn at kroppen slapper av, og sørg for at du kan sitte uforstyrret.
  2. Bestem deg helt konkret hva du skal visualisere: er det en konkret følelse eller spesifikk tilstand? Er det situasjonen når du kommer hjem fra jobb, trøtt og sliten, og har lyst til å legge deg i sofaen, i stedet for å gå på trening? Eller kanskje når du går i mål etter en halvmaraton? Eller på flyplassen, når du kjenner flyskrekken ta overhånd?
  3. Lukk øynene. Ta i bruk alle sansene dine: Hvordan ser det ut? Hva hører du? Hvordan kjennes kroppen? Hvilke følelser har du?
  4. Lag deg en indre film av hva som skjer. La tempoet være tilnærmet lik slik det vil være i virkeligheten. Ikke tenk på det du ikke skal gjøre, men hvordan du vil at du skal handle. Hvis du ser at du ikke får til det du ønsker å visualisere, så si stopp og spol filmen tilbake. Begynn forfra.
  5. Ta med hele sekvensen, ikke hopp til slutten. Fokuser på følelsen av å mestre.
  6. Visualiser alltid ut fra deg selv, det vil si, i førsteperson (jeg).
  7. Ha tålmodighet og tren. Det er helt avgjørende at du gjentar visualiseringen jevnlig, gjerne daglig.
  8. Unngå å henge deg opp i forstyrrende tanker og bilder, de vil det bli mindre av etter hvert som du blir bedre øvd i visualisering. Akspeter at tankene er der, men la dem passere.

Håper dette kan være et nyttig verktøy!

//Helena, psykologfaglig rådgiver.

Interessert i mental helse, hjernen og psykologi? Les flere artikler her!