Aldri vært noe glad i sport, eller aldri prøvd det? Eller kanskje du digger å være med på organisert idrett? Har du da hørt om noe som heter roller derby? For noen år siden kom jeg over roller derby, en sport på rulleskøyter som i mine øyne så veldig tøff ut! Ettersom jeg aldri har vært det største talentet innenfor diverse lagsport (alltid vært redd for å få en ball i ansiktet), var jeg litt skeptisk etter noen søk på Youtube. Men etter å ha vært på en åpen trening på Hamar, skiftet jeg raskt mening. Roller derby er vel en sport som ikke så mange har hørt om, eller vet så mye om – og de fleste har vel en eller annen gang kjent på at det er litt ubehagelig å skulle prøve en ny sport eller idrett. I dette innlegget har jeg tatt en prat med noen tøffe damer i roller derby klubben Black River Rollers på Hamar for å prate litt om selve sporten, hva som fikk dem til å begynne med det og hvorfor de synes det er så moro. Og jeg fikk prøvd meg på rulleskøytene igjen!

Til vanlig møtes de 1-2 ganger i uka, trener, øver og har det moro sammen. I roller derby miljøet går de under navn som «Thunder Thighs», «Slapstick Sally» og «Deathly Rollows», i roller derby er det nemlig vanlig å ha sitt eget spillernavn. Ganske stilig, eller hva!?

Hva er så roller derby, og hvordan foregår spillet?

Roller derby er verdens raskest voksende kvinnesport og har sin opprinnelse fra USA.  Selv om dagens for er ganske ny stammer Roller Derby fra en liknende gren utviklet på 30-tallet.

Lone forteller meg at roller derby er en fullkontakt sport på rulleskøyter hvor man går rundt og rundt på en oval bane. På banen samtidig er det to lag på fem spillere, Fire av spillerene kalles for blokker og en spiller er jammer. Man tar poeng i roller derby ved at ditt lags jammer passerer motstanders blokkere. Man begynner i en såkalt «pack» som står samlet inntil hverandre- også begynner begge jammere ved siden av hverandre rett bak packen med blokkere. Jammere skal da ta seg gjennom blokkerne, og den jammeren som kommer seg ut først er da leading jammer og har da mulighet til å ta poeng. Når jammeren klarer å komme seg forbi motstanderene (blokkerne ) på andre runden så får man et poeng per motstander man passerer. «Dette er da spillet i korte trekk. Man har selvfølgelig et sett med regler, triks og forskjellige taktikker. Dytter man for eksempel noen i ryggen med albuen får man en kort utvisning. Det kan være litt mye regler å sette seg inn i, det blir litt sånn learning by doing!» forteller Lone.

Hvem passer roller derby for?

«Det passer for alle over 18 år! Her kan alle bli med uansett størrelse og egenskaper, i roller derby har vi mange ulike roller hvor alle kan få sin plass» forteller Lone. Hun hadde medlemskap på et treningssenter, men det ble litt for kjedelig for henne, så det ble til at hun aldri dro dit. Da hun så annonsen for åpen trening i roller derby synes hun det så veldig spennende ut, og måtte prøve det ut!

Det samme bekrefter Tuva: «det er åpent for alle, og miljøet i Roller Derby er så positivt. Man tar ting i eget tempo, og får ikke kjeft om man ikke klarer noe. Dessuten er det moro å drive på med dette sammen med andre, det blir en sosial greie» Tuva forteller videre at hun i begynnelsen var litt redd for å ikke passe inn, hun trodde hun var for tjukk for å være med, men det hadde hun ikke trengt å bekymre seg for i det hele tatt!

Hva er motivasjonen din til å drive med dette?

«Altså, man føler jo seg litt tøff, og prøver seg på ting som man ikke hadde trodd man turte. Så man utfordrer jo grensene sine litt, og man opplever jo en stor mestringsfølelse» forteller Lone med stor entusiasme. Hun sier selv at hun opplever større mestringsfølelse ved å klare en ny minimumskill enn å løfte tungt på treningssenter eller å løpe raskere.

«Man tar små skritt hele tiden hvor du blir bedre og bedre, ettersom læringskurven er veldig bratt. Og man får en litt følelse av at man spesialiserer seg på noe som ikke så mange kan, og det er litt artig. Hvis man kanskje ikke har vært så glad i gym på skole, eller den som ikke har tatt ting så lett, så er roller derby en sport hvor man lærer veldig fort».

Blir det litt blåmerker og knall og fall eller?

«Jaa, i begynnelsen er det litt knall og fall – og man kan få litt småvondt her og der. Men man er jo godt polstret (beskyttere på albuer, håndledd, knær, hjelm og tannbeskytter), så det går som regel greit».

Hun forteller videre at når man begynner å spille roller derby så kan det jo gå litt hardere for seg, målet er jo å knuffe hverandre litt over ende og det blir en del nærkontakt. Men man føler seg jo ganske tøff da, og at man utfordrer noe der – for det er jo en kontaktsport. Men selvfølgelig er det jo regler, så man har ikke lov til å gjøre hva som helst.

Et annet viktig poeng er at vi er godt polstret, vi har både hjelm, tannbeskytter, albue-, håndledd- og knebeskyttelse

«Jeg tror man har veldig godt av å være litt tett innpå hverandre, at man har litt god nytte av å være svett, tøff og sliten og dytte litt rundt på hverandre. Det er en helt spesiell feeling – og veldig gøy»

Hvis man er litt redd og ikke er noe glad slik kontakt da?

«Altså, man lærer å teste grenser og intimsone finnes vel ikke i roller derby. Man bruker kroppen veldig, og det tror jeg er bra – det er noe som flere burde oppleve oftere, at man faktisk bruker og jobber sammen inntil hverandre – muskler og kropp og hva vi kan få til selv om vi ikke ser ut som noen instagram modeller».

Jeg lurer jo veldig på om dette er en type sport/aktivitet man gjør for å bli slank, eller et ønske om vektreduksjon?

«Jeg tror det er veldig få som driver på med Roller Derby som har den innstillingen. Det kan jo selvsagt hende at man ønsker en litt mer aktiv livsstil, og kanskje ikke er så veldig glad i treningssentre, men har lyst til å prøve en mer organisert aktivitet for å være litt sosial. Selv har Lone tidligere drevet med Håndball og liker å trene sammen med andre og å delta i organisert idrett.

«Jeg tenker at i mange idretter starter man opp med når man er veldig ung da kan det være veldig vanskelig å komme inn i noe som er så etablert fra før og at det kanskje er vanskeligere å lære en idrett godt når man er voksen. Men Roller Derby er såpass ferskt enda at det er ikke så mange som kan det, og de som kan det er da veldig villige til å lære sporten videre slik at man får rekruttert flere. Derfor tar vi tiden til å lære opp de som har lyst til å begynne, slik får vi Roller Derby til å vokse som sport!»

Hvordan komme i kontakt hvis man har lyst til å prøve seg?

«Jeg fant et arrangement om åpen trening på Facebook, også hadde jeg sett roller derby filmen «Whip It» så jeg hadde jo hørt om det fra før».

I Black River Rollers har de komplette utstyrspakker som man kan få lånt enten på åpen trening, eller om man vil fortsette å være med på treninger videre.

«Oslo har flere lag i roller derby og har mange spillere. Trondheim er også relativt stort, samt finnes det lag i Bergen, Stavanger, Fredrikstad, Tromsø og Andøya»

Er du interessert i å prøve er alle lagene å finne på sosiale medier! Lone forteller også at det hvert år arrangeres noe som kalles «The Challenge» hvor spillere fra hele Norge som har bestått et sett med minimumsskills kan melde seg på og delta i en turnering

Etter å ha vært med på trening, kjenner jeg meg veldig igjen i det de prater om. For ja, jeg opplevde denne sporten som inkluderende, sosial og jeg husker jeg hadde en enorm mestringsfølelse etter hver trening. Jeg følte meg sterk, litt tøff og godt tatt imot av resten av laget. Verdiene til Black River Rollers og resten av roller derby miljøet er noe jeg kan stå inne for, og selv for meg som kjenner litt på redsel i kontaktsport – oppdaget at dette var jo utrolig gøy! Er du nysgjerrig på sporten, eller har lyst til på prøve det ut? Gjør det! Åpne treninger er for alle som har lyst til å prøve, kjenn litt på det, test ut litt grenser – kanskje det er noe for deg?

//Melissa, aktivitetskonsulent

Tusen takk til Black River Rollers for en kjempegøy treningsøkt, og intervju. Nysgjerrig på klubben? Sjekk ut Black River Rollers på Facebook eller Instagram. 

Sjekk også ut https://www.rollerderby.no/ for de ulike lagene rundt om i Norge!

Interessert i trening og fysisk aktivitet? Se alle våre innlegg om trening her!

Foto: Cilje Helen Abelsen Moe