Synes du det er vanskelig å vite når du er passelig mett? Dette er et spørsmål jeg får ofte! Det er mye forskjellig som kan påvirke metthetsfølelsen. Regulering av appetitten er et komplekst fysiologisk samspill mellom hjernen, fettvevet, magesekken, tarmen, nerver og hormoner. Kort sagt så øker volumet i magesekken, fordøyelsen setter i gang, blodsukkeret øker og “metthetshormoner” skilles ut.

Likevel er det ikke alle som kjenner når de er mette. Det kan være en diffus følelse. Flere har fortalte meg at de ikke har noe nivå mellom “sulten” og “stappmett”. Jeg bruker gjerne metthetsskalaen for å illustrere det. Ta en titt på illustrasjonen før du leser videre.

Jeg har laget en PDF med mer informasjon om metthetsfølelsen, hvor jeg går med i dybden på tipsene mine og hvor du også får en nyttig øvelse innenfor mindful eating. Denne kan du laste ned gratis her! Hvis du synes det er vanskelig å kjenne etter på metthetsfølelsen anbefaler jeg denne PDFen, og jeg håper den kan komme til nytte.

metthetsskalaen med spis tren tenk

Tre tips for metthetsfølelsen

01. Bli kjent med metthetsskalaen

Cluet er å forsøke å lære deg hvordan metthet kjennes ut i din kropp. Metthetsskalaen går fra 1-10. På 1 er du så sulten at du hadde spist surströmming med glede (fermentert sild). På 10 er du ubehagelig stappmett, helt stinn og må kneppe opp buksa (tenk julemiddag). Sånn passe mett er et sted mellom 6-8 på skalaen. Hvordan føles en 7-er ut i din kropp?

02. Spis sakte og tygg maten skikkelig

Noe annet som er svært nyttig er å spise sakte og å tygge maten skikkelig. Metthetsfølelsen er litt treg, så hvis du hiver i deg maten kan det hende du ikke rekker å kjenne etter før kroppen roper “STAPPMETT!”. Da har du kanskje spist mer enn hva kroppen trenger, og mer enn hva som er behagelig i magen.

03. Spis deg mett på skikkelig mat

Våg også å spise deg mett på skikkelig mat. Sett sammen smarte måltider med både grove karbohydrater, gode proteinkilder, kostfiber og fett. Dette er mat som metter og gir godt påfyll! Jeg pleier å gi kunder denne huskeregelen for å sette sammen måltider: P F F – proteiner, fiber, fett!

Jeg håper disse tipsene kan komme til nytte! Last ned denne gratis PDFen hvis du vil lære mer om metthetsfølelsen.

//Maria, ernæringsrådgiver