Intuitive eating, mindful eating… er det bare fancy ord på nye dietter? Eller har det noe for seg? I 1995 ble det gitt ut en bok som heter Intuitive Eating: A Revolutionary Program That Works. Det er denne boka som legger grunnlaget for metoden intuitive eating (IE). I boken presenteres det 10 prinsipper for IE, og en anbefalt fremgangsmåte. Som du ser er det altså ikke noe nytt, men det har fått en skikkelig oppsving de siste årene. Det aner meg at det er flere enn meg som er lei diettkultur og slankepress!

Hva er egentlig intuitive eating?

I all hovedsak handler IE om å lytte til kroppens signaler. Du lærer blant annet å kjenne etter på sult- og metthet. Du legge fra deg matregler og dietter, og lærer om å håndtere følelser uten å ty til mat. Det legges opp til fysisk aktivitet som gir deg bevegelsesglede, og noe som kalles gentle nutrition.

Med gentle nutrition skal du sette sammen et kosthold som passer deg. Det skal være næringsrikt og gi deg det du trenger, uten å være restriktivt. Man legger ikke opp til for eksempel ja-mat og nei-mat, eller matplaner.

intuitive eating

Ikke en slankekur – dropp dietten

IE er ikke en slankekur. Det hender at noen tilbyr IE for vektnedgang, men da har de misforstått konseptet. Å spise intuitivt kan selvfølgelig føre til vektnedgang. Det kan gjøre at du minimerer overspising og har et generelt sunnere kosthold. Likevel er det er ikke ment som en slankekur. Jeg pleier å si til mine kunder at det er helt OK å ha vektnedgang som et personlig mål, men på kurs i intuitive eating er ikke det noe vi jobber spesifikt med 🙂

Det IE derimot kan hjelpe deg med er å få et mer avslappet forhold til mat, kropp og trening. Du får gode verktøy for å kjenne etter på signaler fra kroppen, og å være med tilstede (mindful).

IE kan være en støtte for deg som ønsker å jobbe deg vekk fra slankemas og kroppspress, og bli mer fornøyd i egen kropp. Det passer særlig godt for deg som har hatt matregler, nei-mat, prøvd ulike dietter og kosttilskudd, uten å komme dit du ønsker å være. Hvis du er klar for en ny tilnærming uten slankefokus, så kan IE passe bra. Balanse er et viktig stikkord!

Hvis du vil lære mer om dette kan jeg varmt anbefale nettkurs i intuitivt kosthold og mindfulness.

hva er intuitive eating

hva er intuitive eating//Maria, ernæringsrådgiver