Fremover vil jeg, treningsrådgiver Melissa, dele månedens aktivitet med deg – en ny aktivitet hver måned! Vi håper du vil finne masse inspirasjon til å bevege kroppen, og kjenne hvor godt det gjør.

Dette vil være forskjellige aktiviteter tilpasset de ulike årstidene. Fokuset er på bevegelsesglede og trivsel i forskjellige aktiviteter, og kanskje du har lyst til å prøve og? Jeg elsker å prøve nye aktiviteter og finne nye ting som jeg har gjort lite av før. Jeg er ikke lengre redd for å «dumme meg ut», eller er flau for at jeg ikke kan det så godt – det har jeg lagt fra meg for lenge siden! Håper dette kan være til inspirasjon til å enten prøve noe nytt, eller en hjelp til å finne en aktivitet du vil trives med. Siden det er januar og vinter starter vi med: ski!

Månedens aktivitet: skiglede

Skikulturen i Norge er svær! Prepping, teknikk, smøring, trening – «hvordan bli en bedre skiløper» – er hotte temaer. Men dette innlegget vil ikke ta for seg noe av dette (så og si), så hvis du ønsker å bli den nye Northug finner du ikke ekspertformelen her. Gva er det dette skal handle om da? Rett og slett glede ved å være ute og bruke kroppen om vinteren – og ski er en aktivitet jeg selv er veldig glad i!

For å begynne fra begynnelsen: Jeg er vokst opp med en familie hvor skiturer om vinteren er en vanlig familieaktivitet. Spesielt med min bestefar. Selv om vi bodde på Sørlandet, hvor snøen er meget ustabil, husker jeg at vi gikk en del på ski. Bestefar tok oss med overalt på skiturer, noe jeg setter utrolig stor pris på at han gjorde. Jeg har rett og slett alltids likt å gå på ski, og da jeg var yngre trodde jeg virkelig jeg skulle bli en dritgod skiløper. Det ble jeg jo ikke, men jeg fikk noe like bra; gleden ved å faktisk trøkke på meg ullundertøy, skiklær, spenne på meg skiskoa og ta turen ut! Jeg lover dere, jeg er ingen superskigåer som har en hastighet på 100000 km i timen, det går med andre ord ikke fort – men jeg synes selv jeg er en såkalt «seiging». Så hvorfor gidder jeg å gå på ski ute i det kalde vinterværet?

Dette gir meg skiglede:
  • Frisk luft og naturen rundt. Det er ingen hemmelighet at mange blir i mye bedre humør av å være ute i naturen. Naturopplevelser kan ha en innvirkning på vår psykiske helse, så vel som fysisk. For meg er naturen et fristed, et sted hvor stress, mas og jag forsvinner – og energi og humør lagrene fylles. Rett og slett en liten time-out fra hverdagen. Vi er så heldige at vi har en fantastisk natur her i Norge!
  • Det går sabla fort i nedoverbakker og sletter. Jeg må innrømme at selv om jeg er litt pysete, synes jeg det er innmari artig å komme meg fort frem på de skiene! Har jeg kontroll føler jeg meg som en racerbil. Ofte har jeg også en liten stake konkurranse med meg selv, og da får jeg virkelig brukt armene!
  • Jeg kjenner jeg får brukt hele kroppen. Å gå på ski utfordrer både kondisjonen, muskelstyrken og balansen – tre fluer i en smekk vil jeg si! Alle de store muskelgruppene i kroppen aktiveres, det merkes!
  • Det er veldig koselig å møte på andre i skiløypa, de aller fleste hilser og er hyggelige. Det er noe med nordmenn og tur, altså! De aller fleste hilser idet man går forbi (med mindre det er en smekkfull skiløype). Dette opplever jeg ingen andre plasser, kan det ha noe med at folk får et bedre humør av å være ute i naturen? Hyggelig er det i hvert fall.
  • Jeg kan styre tempoet helt selv, kjøre litt ekstra opp en bakke om jeg føler for det. Det er så deilig at jeg selv styrer tempoet. Noen ganger blir det en kose tur, mens andre ganger føler jeg for litt konkurranse med meg selv. Enten det er en oppoverbakke jeg skal gi litt på, eller ha litt intervall-lek.
  • Sjokolade, appelsin og kakao pause. Jeg er veldig glad i å ha med meg en liten sekk med noe digg i, det er obligatorisk på dager hvor været er fantastisk!
  • Teknikk trening-  hvis jeg gidder. Jeg hadde teknikktrening på ski under studiene. Jeg går klassisk, men av og til prøver jeg litt skøyting – men skia er egentlig litt for lange og ikke beregnet for det. Gøy er det uansett!

skiglede

Hvordan komme seg ut på ski?

Kanskje du som leser liker å gå på ski, og ser frem til dette når vinteren kommer. Eller kanskje du vil prøve, men egentlig synes det er litt skummelt å komme seg ut. Eller du forbinder skiturer med noe negativt, den årlige skituren på skolen hvor alle måtte møte opp på ski for eksempel. Vel, uansett hva utgangspunktet er, håper jeg at det neste avsnittet vil inspirere deg littegrann til å prøve.

  • Bekledning. Synes du det er for kaldt ute? Kle deg etter trelagsprinsippet. Ull eller syntetisk superundertøy innerst, fleece eller ull som mellomplagg, og ytterjakke. I høy intensitet er mellomlaget lite nødvendig, men ha den gjerne med i sekken for bruk i pauser. Alt avhenger av intensiteten, værforholdene og om du er frysen av deg eller ikke.
  • Ikke vær redd for kondomdraktracere som suser forbi deg. Som nevnt tidligere er folk innmari hyggelige i skisporet! Ikke vær redd for at noen suser forbi deg, de bryr seg antagelig veldig lite om hvordan du er på ski (de har vel ikke tid til å se etter heller).
  • «Men jeg klarer jo ikke å holde meg på beina» Begynn på flat mark og slake nedover- og oppoverbakker. Det kan være greit å lære seg litt klassisk teknikk på flatmark først, som diagonalgang, bruk av staver og fiskebein. På turrennportalen finner du noen gode teknikkvideoer: https://turrennportalen.net/langrenn-teknikk-trening/
  • Redd for nedoverbakker. Det kan være litt skummelt å sette utfor, spesielt hvis man ikke føler seg helt trygg på ski. Når jeg føler jeg har kontroll (og bakken ikke er for bratt), har jeg begge skia i skisporet, i hockeystilling og kjører ned. Det krever litt balanse, og det er ofte jeg føler at jeg får for mye fart som jeg ikke klarer å kontrollere. Da kan det være at jeg har den ene skien i sporet og den andre utfor som jeg kan ploge med, for å deretter sette skien som er utfor sporet tilbake i sporet når jeg føler jeg har kontroll igjen. Er bakken derimot litt brattere må jeg ærlig innrømme å si at jeg ikke står i sporet i det hele tatt, men ploger meg nedover. Dette er ting jeg gjør når jeg kommer til en bakke i skisporet, det er kanskje ikke de beste tipsene – men det funker greit for meg. Jeg må føle at jeg har kontroll over skia. Det har også hendt at jeg går sidelengs ned, og det er absolutt lov! Jeg tror at for å bli mindre redd i nedoverbakker er øving, balansetrening og en følelse av å ha kontroll essensielt.
  • Kos! Ta med en sjokobit, oppkuttet frukt, kakao/kaffe og et sitteunderlag i en sekk – gjør det til en koselig tur hvor pauser er selvsagt.
  • Stopp opp og se rundt deg. Skogen er vakker om vinteren! Og husk på at du absolutt ikke trenger å gå et visst antall kilometer, gå så langt du vil, og i ditt tempo.
Jeg har ikke ski, og har ikke lyst/råd til å kjøpe nye

Har du ikke ski, men har lyst til å prøve? Flere kommuner i landet låner eller leier ut skiutstyr (eksempelvis BUA). Du kan også høre med en venn, familie eller se etter billigere, brukt skiutstyr. Det er en jungel av ski, merker og typer: smøreski, smørefrie, felleski, turski etc. Jeg kommer ikke til å gå dypere inn på skityper, men kan si at jeg har prøvd det meste og bruker det jeg har eller får tak i! (Sjekk gjerne ut nettet for gode guider til å velge riktig type ski for deg og ditt bruksområde).

Hva med skismøring?

Jeg er også den som bruker fjorårets påskeblanding under skia en god stund til, gjetter meg til smøring, og smører skia i hytt og pine. Selv om smøring av ski ikke er min sterke side, er det få ganger jeg opplever å være bakglatt eller at snø klabber seg under skia. Jeg sverger til blått, fiolett eller rød skismøring – og siden klister er noe klabb kjøper jeg spray klister. Hør deg litt rundt, ofte stopper jeg en eller annen tilfeldig skigåer og bare spør: «Fint skiføret i dag eller?? Hva har du brukt av smøring?». Da kan man plukke opp noen tips. Ellers ser jeg hvor kaldt det er den aktuelle dagen, og leser litt på nett hva som er anbefalt når. (Egentlig håper jeg ikke noen ekspert tar meg på alt dette nå – hehe).

Det enkle er ofte det beste

Uansett, poenget mitt med alt dette er at ski ikke trenger å være så komplisert, fancy eller dyrt (jeg får meg aldri til å kaste de eldgamle skiskoa mine, som er så sabla gode). Og du trenger ikke smørebord, tusen forskjellige smøringer, eller ti par forskjellige ski for å faktisk ta en tur ut. Tro det eller ei, men jeg har vært på smørekurs en gang – hukommelsen min er derimot noe lav fra den gang.

Så: lån et par ski hvis du vurderer å prøve, pakk sekken med noe digg, ikke heng deg så opp i at teknikken skal være feilfri, og ta en tur ut! Husk: Øvelse gjør mester. For meg er det selve opplevelsen ute i naturen som virkelig gjelder! Masse god tur, og prøv deg frem!   TURGLEDE ♥

Sjekk ut Skisporet.no for å finne oppdatert informasjon om skiløyper nær deg. Ut.no har også en haug med turforslag.

//Melissa, treningsrådgiver

Foto: Kristina Humborstad