Er du glad i grovbrød? Her får du oppskrift på et saftig speltbrød, som er halvgrovt i følge Brødskala’n. Brødet er en kilde til sunt fullkorn, og inneholder en god del frø og kjerner. Det smaker kjempegodt 🙂 Du kan selv velge hvilke frø og kjerner du vil bruke. Det kan for eksempel være en blanding av sesamfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner, chiafrø og valmuefrø. God baking!

Saftig speltbrød

Ingredienser:

  • 650 g siktet speltmel
  • 250 g sammalt speltmel
  • 50 g lettkokte havregryn
  • 350 g frø og kjerner
  • 1 ss fiberhusk
  • 1 ts salt + 1/2 ts flaksalt
  • 1 pk tørrgjær
  • 8 dl vann
  • 2 dl appelsinjuice
  • 2 ss honning

Tips: Du kan også bake dette med vanlig hvetemel. Bare bytt ut siktet og sammalt speltmel med siktet og sammalt hvetemel.

Fremgangsmåte:

Bland sammen de tørre ingrediensene, spar litt korn og flaksalt til topping. Varm opp væsken til den er lunken. Rør dette sammen til en løs deig. Hev på en lun plass i 30 minutter.

Ha deigen over i to smurte brødformer og la det etterheve i 30-40 minutter.

Strø over litt flaksalt og frø. Stekes på 225 ºC i ca. 40 minutter. Etter dette tar du brødene ut av formene og snur dem opp ned, og steker dem videre i 15-20 minutter. Da får du skikkelig sprø og god skorpe!

Hvorfor spise mer fullkorn og grovt brød?

I Norge er brød en selvfølgelig del av hverdagskosten, for mange. Det er bra! Både norsk og internasjonal forskning konkluderer nemlig med at det er sammenheng mellom det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer og å få redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Grove kornprodukter med mye fiber bidrar også til en god fordøyelse og økt metthetsfølelse.

Les mer om helseeffektene av fullkorn her.

Korn er en viktig kilde til jern i norsk kosthold, men visste du at vi trenger litt vitamin C for å ta opp jern fra korn? Spis derfor dette grovbrødet sammen med en frukt, litt grønnsaker eller et glass appelsinjuice! 🙂

Glad i å lage mat? Her finner du flere oppskrifter fra Spis, Tren, Tenk!