Hvordan finne motivasjon til å få hodet ut av smågodtskåla? Og med et sunt kosthold gjennom hele uka – er smågodt både fredag og lørdag i overkant? Dette spørsmålet fikk vi fra noen deltakere på kurset Spis, Tren, Tenk i 2019.

Hvor mye smågodt er nok smågodt?

Vi kan røpe det med én gang: dette er det vanskelig å gi et helt generelt svar på. Vi er ikke like! Det er ikke slik at sukker og smågodt er giftig eller farlig å få i seg. Greia med godteri er at det ofte inneholder mye sukker, men ikke så mye andre nyttige næringsstoffer. Dermed kan det ta plassen til eller komme i tillegg til andre matvarer som bidrar med mer næring i kosten. Når vi snakker om næringsstoffer mener vi karbohydrater, fett, protein, vitaminer og mineraler. Alt dette er byggesteiner kroppen trenger. Godis inneholder ofte mest «raske» karbohydrater og fett, og lite av de andre byggesteinene.

Det betyr likevel ikke at du behøver å kaste ut alt godiset og aldri spise det igjen – all maten du spiser behøver tross alt ikke være «nyttig». Noe av det kan rett og slett bare være godt.

TENK!

I stedet for å gi deg et fasitsvar på hvor mye godis som er «riktig å spise» tror derfor vi at det er mer hensiktsmessig å jobbe med hva du tenker og føler rundt dette med godteri. Ender du stadig opp med å spise godteri og ha en dårlig følelse etterpå, som dårlig samvittighet eller skam? Da er det kanskje et tegn på at det ligger noe annet under? Kan det hende du har brukt godteri for å døyve eller mestre en vanskelig følelse eller tanke? Mange kan nok kjenne seg igjen i det å ha hatt en litt tøff dag og ende opp med å «gå på en smell» i sjokoladehylla.

Å bruke mat som en mestringsstrategi er ikke uvanlig og du er absolutt ikke alene. På kort sikt kan det helt sikkert gi en lettelse og en god følelse. I et langsiktig perspektiv hjelper det dessverre ikke med å komme dit du vil være.

Konkrete tips

Den ene innsenderen av spørsmål er allerede inne på noe lurt: ha et næringsrikt kosthold med proteiner, grove karbohydrater og gode fettkilder i bunn. Fyll på med frukt, grønnsaker og bær. Da har du et flott utgangspunkt! Som vi pleier å si: i stedet for å fokusere på de tingene du vil begrense eller kutte ut (som godteri) – forsøk heller å flytte fokuset over på de tingene du ønsker å spise mer av. Det er jo tross alt slik at det vi tenker mest på – det er det som tar mest plass i hodet. Tror du da det er lurt å tenke: «jeg skal spise masse frukt», eller: «jeg skal ikke spise sjokolade»?

Hvordan kan du fylle på med de tingene du vil spise mye av?

Planlegging! En jevn måltidsrytme og det å vite at du har god og næringsrik mat i kjøkkenskapet gjør det så mye lettere å ta de valgene du ønsker. Planlegg ukens middager og gjennomfør storhandling.

Sett frem oppkuttet frukt og bær, kanskje grønnsaker med hummus eller annen dip? Du trenger ikke kaste ut godteriet, men om det er en kveld hvor du egentlig har mer lyst til å velge frukt, så forsøk å velge det først. Ha oppkuttet frukt lett tilgjengelig i kjøleskapet. Sett frukten nærmest deg på stuebordet. Har du fortsatt lyst på sjokolade etter å ha spist et eple? Okei, da gjør du det i dag! Kos deg med sjokoladen! Har du egentlig mest lyst på mer grønt? Fantastisk!

Ved å forsøke å ha dette forholdet til godteri skal du se at spørsmålet: «hvor mye kan jeg spise?», ikke lenger blir så interessant – du vil nemlig klare å begrense det helt selv. Det er selvsagt en vei å gå før du kommer dit, du kommer helt sikkert til å gå på noen «smeller» underveis, og det er helt OK. Når dette skjer kan du likevel forsøke å møte deg selv med nysgjerrighet heller enn dømmende:

«Oisann, nå spiste jeg jammen mye godteri, hvorfor det?»

Hadde du bare lyst på? OK, da er det jo absolutt ikke en smell, men et rasjonelt valg. Var du egentlig kjempesulten? Aight, da vet du at det kan være lurt å kjenne etter i fremtiden og spise et ordentlig måltid først. Lå det egentlig en vond følelsen i bunnen her? Forsøk å finne ut om det finnes en annen måte du kan dekke dine følelsesmessige behov på, enn ved å spise. Kanskje du egentlig trengte en klem eller en god prat?

Vi heier masse på deg! Og husk – dersom du ønsker litt hjelp på veien kan du jo joine et av kursene våre.

//Maria, ernæringsrådgiver