Stadig flere kommer seg ut i naturen, og det sies jo at: «nordmenn ble født med ski på beina». Med andre ord blir nordmenn ofte betegnet som turfolk fordi vi har lange tradisjoner med å komme oss ut, samtidig som vi har en fantastisk natur! Men hva er egentlig friluftsliv, og hva kan betegnes som friluftsliv – må det være å gå på månedstur langt utpå vidda med kun en sekk på ryggen? Eller kan friluftsliv også være den lille turen jeg hadde i skogen her om dagen?

Hva er friluftsliv?

Først og fremst blir friluftsliv definert av regjeringen som: «Opphold og fysisk aktivitet i friluft i fritiden med sikte på miljøforandring og naturopplevelse». Så ut i fra denne definisjonen er altså friluftsliv bevegelse i naturen med sikte på miljøforandring og naturopplevelse. Den sier ingenting om hvor lenge, hvordan og hvor man kan bedrive friluftsliv- så for å svare på mitt eget spørsmål er den lille gåturen jeg var på i skogen friluftsliv!

Jeg trodde før at jeg måtte gå på ukeslange turer og gjøre noe helt ekstremt for å kalle det friluftsliv. Jeg ble vel til og med fortalt at det var kun dette som kunne kalles friluftsliv. Men trenger det å være så komplisert? Vi ser en økende trend til å være ute på tur, noe som er vel og fint. Men oppi dette ser vi også at fokus på trendy turtøy, det riktige utstyret og fine redigerte bilder på sosiale medier. Vi blir med andre ord «rent ned» av dill og dall som man må ha for å kunne gå på tur. Jeg synes dette igjen får friluftsliv til å virke komplisert, og skifter fokus på hva det egentlig er.

For meg er friluftsliv det øyeblikket jeg går ut av døra med mål om å være ute i naturen. Det kan være en liten tur på en sti jeg kjenner godt, det kan være en lengre tur med overnatting eller det kan være en kveld vi har bestemt oss for å lage middagen ute. Altså all tid jeg bruker ute i naturen er friluftsliv! Det er vel dette jeg synes er så flott med det, at nettopp ALLE kan være med på det. Man trenger ikke tonnevis med fancy utstyr for å faktisk komme seg ut, bare seg selv og et par sko!

Hvordan komme seg ut?

Av og til kjenner jeg på at dørstokkmila er litt lang for å komme meg ut, eller det kan være at jeg er litt lei av å gå den samme turen, eller rett og slett at været er dårlig! Da er det flere ting jeg tenker på, og som jeg ser på som gode verktøy å bruke da jeg trenger litt motivasjon.

Ut.no appen er fantastisk! Med den får man opp ulike turer i nærområdet, men man kan også søke opp steder. Og med dette må jeg også nevne DNT sine nettsider som har turforslag i ditt område, og nettsidene inneholder også mye informasjon, artikler etc som kan være artige å lese. De fleste kommunene har også en «Ti på topp», «Kjentmannsmerket», eller andre turer i nærområdet, som er årets turer. Der jeg bor har vi Kjentmannsmerket, hvor man kjøper et hefte med forskjellige turer, og på hver tur er det en postkasse man kan registrere seg i og være med i trekning av premier.

Ved å bruke disse plattformene finner jeg alltids en ny tur jeg har lyst å gå, enten i nærområdet, eller turer som er litt lengre unna. Min motivasjon blir veldig trigget da, ettersom jeg er nysgjerrig på nye flotte nærturer. Hvis vanlige turstier ikke er noe for deg, så bare gå rett ut i skogen og lag din egen! Allmannsretten som står sterkt i norsk tradisjon gjør at du kan gå hvor du vil (unntak for dyrket mark!) Husk kompass! En tur ut i naturen er ekstra koselig hvis man tar med seg en termos med kaffe/kakao, en sjokoladebit eller frukt. Ta med i samme slengen et sitteunderlag, og finn en fin plass å ta en rast. Jeg opplever i hvert fall at å ta en pause og bare kjenne på stillheten er helt fantastisk.

Til slutt…

Friluftsliv er så mye mer enn bare bevegelse i naturen! Ikke bare kan det ses på som en fysisk aktivitet, men integrerer også det psykiske og sosiale aspekter. Har du noen gang opplevd å komme tilbake fra en tur i skogen med bedre humør enn da du dro ut? Så ta på deg skoa, trakt kaffe og ta deg en tur ut i nærområdet ditt! Inviter gjerne en venn med på tur, og husk at friluftsliv er for alle! <3

//Melissa, treningsrådgiver

Nettsider for inspirasjon: