I et foredrag jeg holdt på Fitnokhelg på Geilo i 2019 snakket jeg litt om det som kalles intuitive eating. Som du skjønner er dette et engelsk begrep som jeg mangler en god oversettelse for på norsk, men det kalles gjerne intuitivt spisemønster. På våre kurs omtaler vi det både som intutitvt spisemønster og intuitivt kosthold.

Intuitive eating

Veldig kort fortalt, så handler intuitive eating om å koble seg på kroppen igjen – om å lytte til kroppens signaler. Det handler om å bryte løs fra diettsirkelen. Du vet, den evige runddansen med slankekurer og strenge treningsregimer som ikke gir deg noe annet enn dårlig samvittighet og en følelse av utilstrekkelighet. Det handler om å få et avslappet forhold til mat, om å respektere din egen kropp og helse, og å droppe den onde sirkelen med jojo-slanking. Det handler om å innse at din helse, og om du har det BRA, handler om mer enn tallet på vekta. Du er god nok som du er ♥

Det handler om…
  •  …å bli kjent med og ta vare på sin egen kropp.
  • … å bli kjent med sin egen sult- og metthetsfølelse.
  • …at hva du spiser eller ikke spiser, ikke avgjør om du er et godt eller dårlig menneske.
  • …at mat ikke kan fikse årsaken til vonde og vanskelige følelser.

Alt dette er temaer vi er innom på kurset Spis, Tren, Tenk. Vi har også utviklet et eget kosthodskurs med fokus på intuitive eating og mindfulness. Les mer om kostholdskurset vårt her!

Ti prinsipper for intuitive eating

I boken: «Inuitive Eating: A revolutionary program that works», av Evelyn Tribole og Elyse Resch lister forfatterne opp disse ti prinsippene for å spise intuitivt:

  1. Reject the Diet Mentality.
  2. Honor your Hunger
  3. Make Peace with Food
  4. Challenge the Food Police
  5. Respect your Fullness
  6. Discover the Satisfaction Factor
  7. Cope with Your Emotions without Using Food
  8. Respect your Body
  9. Exercise – Feel the Difference
  10. Honor your Health
Bryt løs fra diettsirkelen

Jeg skal gjøre et forsøk på å oppsummere dette på norsk. For det første handler det som sagt om å bryte ut av den evige diettsirkelen. Du skal legge fra deg tankene om at en kortvarig diett kan fikse alle problemer. Bli kjent med sultfølelsen din, og fyll på med energi og næringsrik mat slik at du unngår å nå det punktet hvor man er dødssulten og ville spist nesten hva som helst.

Ta vare på kroppen og helsen din

Gi deg selv lov til å spise alle matvarer: Det finnes ikke ja-mat og nei-mat. Legg fra deg matregler som sier at én matvare er bra for deg mens en annen vil gjøre deg feit/stygg/mislykket/et dårlig menneske/fyll inn det som passer. Lytt til kroppen din, og lær å kjenne etter når du er passelig mett. Ta vare på helsen din og respekter kroppen din – kanskje du til og med klarer å bli glad i den?

Finn bevegelsesgleden

Finn en type aktivitet du liker. Gi litt F i alle artiklene du leser om at du må trene på en viss måte for å brenne mest kalorier og bygge mest mulig muskler: Den beste treningen er nemlig den du faktisk gjør. Så finn en form for bevegelse du faktisk liker å gjøre, og gjør det!

Les hva Maria og Melissa svarte da KK spurte oss om trening motivert av ytre faktorer: Tenker du kun på utseendet ditt når du trener?

Mat kan ikke fikse årsaken til vanskelige følelser

Finn måter å håndtere følelser på, som ikke involverer å bruke mat som en mestring. Angst, ensomhet, kjedsomhet, sinne… dette er alle følelser som vi kjenner på i løpet av livet. Mange av oss har brukt mat som en mestringsstrategi. En kursdeltaker satte ord på det: «Jeg har følelsene mine i kjøkkenskapet». Mat kan dessverre ikke fikse årsaken til vonde følelser. Det kan definitivt virke som en kortsiktig løsning, et slags plaster på såret. Som å ta smertestillende om du har betennelse. Smertestillende hjelper der og da, men fjerner ikke årsaken til betennelsen – akkurat som at mat ikke fikser de underliggende årsakene til at du føler deg på en måte eller en annen. Joda, det kan gi en kortsiktig god følelse der og da… men på sikt er det ikke særlig hensiktsmessig.  Det er derfor vi er så opptatt av å snakke om mat, tanker og følelser samtidig – ikke hver for seg! Hode og kropp henger nemlig sammen.

TENK!

Boken av Tribole og Resch er fra 1990-tallet, så dette med intuitive eating er ikke noe nytt. Det virker likevel som det er først nå folk begynner å virkelig få opp øynene for det, og det tror jeg er fordi vi er så lei av slankekurer, dietter, ja-mat og nei-mat, piller og pulver. Jeg tror også det er fordi helsepersonell, og andre som jobber med mennesker som ønsker en livsstilsendring, virkelig begynner å forstå at man må fokusere på det som skjer i hodet om man skal gjøre noe med kroppen.

«Alle» vet jo at vi bør spise grønnsaker, fullkorn og fisk, likevel ender de fleste av oss opp med å velge noe annet i kostholdsveien enn det kostrådene sier. De fleste av oss beveger oss mindre enn anbefalt. Hvorfor? Det har jeg så klart ikke fasiten på, men jeg erfarer at det som skjer i hodet er viktig. Derfor er jeg så glad for og stolt av at vi har en helt egen psykologfaglig rådgiver i STT Helse!

«Nå har jeg endelig hatt energien til å sette av tid og få jobbe med meg selv og prosjektet, og så mange lys har gått opp for meg. Jeg ser allerede hva jeg har manglet i tidligere forsøk på livsstilsendring, og det er arbeidet med hodet og følelser.»

-Sitat av en kursdeltaker på Spis, Tren, Tenk i 2019.

Mindful eating – tilstedeværelse under måltidet

I praksis kan det å spise intuitivt for eksempel handle om å tilstedeværelse under måltidet. Sett av litt tid til litt mindfullness mens du spiser. Smak på maten og kjenn etter hvordan kroppen føles. Hvordan føles det å være sulten? Hvordan føles det å være mett? Hva er forskjellen på å være litt sulten og hangry, hva er forskjellen på å være passe mett og stappmett? Hvor er du når du er sånn passe mett?

For noen vil dette falle naturlig, men mange synes dette er ganske utfordrende. Så ta deg tid og ikke bli nedfor om du ikke får det til perfekt på første forsøk.

Jeg håper du synes denne teksten var interessant og at du lærte noe nytt om inituitivt spisemønster. I mitt hode er det mye mer bærekraftig å fokusere på disse tingene – å bruke tid på å bli kjent med sin egen kropp og følelser, å lære seg å bli glad i mat og bevegelse – enn å hive seg på den ene slankekuren etter den andre. Ønsker du å lære mer om dette og mye annet innen kosthold, trening og mental helse så er kurset Spis, Tren, Tenk noe for deg. Kontakt oss gjerne om du ønsker mer informasjon!

Se alle våre kurs her!

//Maria, ernæringsrådgiver