Vi kjører ukentlige webinarer med kursdeltakerne på Spis, tren, tenk, og da er det rom for å komme med spørsmål. På et av webinarene med tema Spis kom det spørsmål om mensen og søtsug:

«Mensen og ulvehunger. Kan du si noe om det? Jeg sliter helt sykt med det…»

Mensen og søtsug

Noen opplever å få økt appetitt og mer søtsug i dagene før og/eller under mensen. Det er også ganske vanlig å gå litt opp i vekt, eller å føle at man går opp i vekt, er mer oppblåst osv. Noen opplever mensturasjonssmerter, endringer i fordøyelsen (diare/forstoppelse), søvnvansker og humørsvingninger. Dette og den økte matlysten skyldes hormonelle endringer i kroppen.

Hormonene svinger gjennom syklusen

Gjennom syklusen endrer hormonnivåene våre seg, dette er helt normalt. Rett etter mensen slippes det ut noe som heter follikkelstimulerende hormon. Det produseres stadig mer østrogren i kroppen frem mot eggløsningen, cirka midt i syklusen. Da slippes det ut luteiniserende hormon og follikkelstimulerende hormoner. Etter eggløsningen produseres det både østrogen og progesteron. Etterhvert synker hormonnivået, slimhinnen i livmoren støtes ut og kommer ut sammen med blod – du har mensen. Så starter en ny syklus, og nye svingninger i hormonene. PMS knyttes særlig til hormonet progesteron.

Om et egg blir befruktet og du blir gravid vil det så klart skje andre ting i kroppen, men dette er altså syklusen om du ikke blir gravid.

PMS og serotonin

Plagsomme symptomer på PMS (premenstruelt syndrom) samt økt matlyst før mensen knyttes til signalstoffet serotonin. Dette er ikke et kjønnshormon, men virker likevel å påvirke/bli påvirket av syklusen. Serotonin har innvirkning på mye som skjer i kroppen, som blant annet humør, søvn, appetitt og seksualitet. Hos kvinner som er mye plaget med PMS har man sett lavere nivåer av serotonin i perioden før mensen.

Noen merker ikke så mye til dette, noen føler lett ubehag mens andre er skikkelig plaget. Føler du at PMS og mensen går utover hverdagslivet ditt i en slik grad at du f.eks. må være hjemme fra jobb eller skole så anbefaler jeg en tur til fastlegen for en sjekk og få råd til hvordan du kan leve med og håndtere plagene.

Hva kan du gjøre?

Om du ønsker å gå ned i vekt eller holde en stabil vekt forstår jeg at det å oppleve «ulvehunger» og vektoppgang i forbindelse med mensen kan være frustrerende. Det samme gjelder hvis målet ditt ikke primært er å gå ned i vekt, men å spise næringsrik mat eller være i mer aktivitet. Hvis det da kommer en periode hver måned hvor du føler deg ille til mote og kanskje ikke får gjennomført det du hadde planlagt i forhold til mat og trening, så skjønner jeg at det er plagsomt.

Likevel vil jeg oppfordre deg til å være litt ekstra grei med deg selv disse dagene. Det kan rett og slett være på sin plass med litt mer selvomsorg – et begrep vår psykologfaglige rådgiver er veldig glad i! Hverken det å nekte seg mat eller å overspise er god selvomsorg, spør du oss.

Noen synes aktivitet og trening hjelper på PMS, mens andre orker ikke tanken en gang. Om ikke trening er aktuelt, kanskje du får til en rolig tur i frisk luft?

Kjenner du på søtsug og ulvehunger foreslår jeg å fylle ekstra på med det du vet at gir kroppen god energi og næring. Spis gode måltider som inneholder både grønnsaker, fullkorn, fett og proteinkilder. Frukt og bær er helt nydelig og passer godt om man har lyst på noe søtt. Spis f.eks. ananas, appelsin, banan, blåbær, bringebær, druer, jordbær, kiwi, klementin, pasjonsfrukt, cantaloupe- og honningmelon. Disse fruktene og bærene er kjent for å være milde for magen, og kan dermed være ekstra gode valg om du kjenner på en kranglede fordøyelse i forbindelse med mensen.

Og igjen, er du kraftig plaget med PMS så er en tur til fastlegen å anbefale. Jeg anbefaler ikke alternative preparater som kosttilskudd osv. for å håndtere PMS, da jeg ikke har sett noen god dokumentasjon for at dette funker.

//Maria, ernæringsrådgiver