Mange synes dette med mat og følelser i julen er litt vanskelig. Det florerer av råd over hva vi bør spise, hva vi ikke bør spise og hvordan vi kan unngå å legge på oss. Noen ganger kan det virke veldig vanskelig og komplisert. Det å spise er for noen forbundet med skam og dårlig samvittighet. En kunde fortalte oss at på et slankekurs hun hadde gått på, så hadde hun fått en julekule som skulle minne henne på å telle kalorier også i julen… Med alt fokuset på slanking, utseende, trening, sunn mat osv. så er det ikke rart at kostholdet kan bli en ekstra utfordring ved denne høytiden. Derfor har vi 5 tips til deg som synes dette med mat og kosthold er litt vanskelig utfordrende nå!

Mat og følelser i julen

Her kommer fem gode tips fra ernæringsrådgiveren, som selvfølgelig har fått hjelp fra våre eksperter på trening og psykologi. Disse tipsene er til deg som synes dette med kropp, trening, kosthold og mat i julen er litt vanskelig.

1. Tenk gjennom hvorfor du synes dette med mat er vanskelig

Er du kanskje redd for å spise nei-mat eller legge på deg? Tenker du at du ikke kan spise den og den maten? Pleier noen å kommentere hva du spiser eller hvordan kroppen din ser ut? Skriv ned og reflekter over hva du tenker og føler rundt mat. Bruk dette for å lage en hvis-så strategi.

For eksempel: jeg gruer meg til å gå i familiemiddag fordi bestemor snakker så mye om slanking, og pleier å kommentere vekten min. Hvis bestemor kommenterer vekten min, skal jeg si ifra om at det beste for meg er om vi kan droppe å snakke om vekt og slanking under familiemiddagen. Jeg skal sette grenser, for å ta vare på meg selv. Bestemor tåler å høre det, om jeg sier det på en høflig måte.

Hvis-så strategier er et av verktøyene vi bruker aktivt på kurs med Spis, Tren, Tenk! 🙂

2. Bruker du mat som mestring?

Mat blir for noen en mestringsstrategi, noe vi bruker for å håndtere følelsene våre. Når noe blir vanskelig tyr vi til maten. Det er et stort spenn fra å for eksempel stress-spise innimellom, til å ha en overspisingslidelse.

Tipset er å forsøke å finne alternative mestringsstrategier. Er det noe annet du kan gjøre for å meste følelsene dine, enn å spise mat? Det kan for eksempel være å skrive ned hva du tenker og føler, ringe en venn, prate med noen du stoler på, ta en brainbreak (feks. gå ut en tur) eller gjøre noe du liker.

Vi setter opp et helt nytt kostholdskurs med fokus på intuitive eating og mindfulness! Mer info om det finner du ved å klikke her.

3. Bli kjent med dine tankefeller.

Tankefeller er noe vi alle går i fra tid til annen. En ting vi snakker om på kurs er fuck-it følelsen, eller «alt eller ingenting» tenkning. Ved å bli bevisst på hvilke tankefeller du går i, så kan du gradvis lære deg å tenke annerledes, og på den måten handle annerledes og føle deg annerledes.

For eksempel: jeg spiste mer julegodis enn jeg hadde tenkt, og har lagt mye på sofaen i dag. Fuck it… det er ikke noe vits i å gå på trening. Jeg blir bare på sofaen.

Alternativt: jeg kan gå på trening selv om jeg spiste julegodis. Trening er ikke noe jeg gjør for å kompensere for hva jeg har spist – det er noe jeg gjør fordi det gir meg en god følelse! Og fordi det er helsebringende! Om ikke treningssenteret frister i dag, så går jeg meg en tur i frisk luft. Sofaen står det fortsatt når jeg kommer hjem igjen.

4. Kjenn etter på metthetsfølelsen.

Kroppen sier vanligvis ifra når den har fått passelig mye mat. For noen høres dette enkelt ut, for andre er dette en skikkelig utfordring. Vår erfaring er at om du har gått på dietter eller slankekurer tidligere, så kan det være ekstra vanskelig å skulle kjenne etter på sult- og metthetsfølelsen. Forsøk likevel å kjenne etter: er jeg mett nå? Er det plass til litt mer? Hvor ligger jeg på metthetsskalaen, fra 1-10, hvor 10 er ubehagelig stappmett?

Husk at det ikke er farlig å spise seg stappmett i blant, og du har lov til å spise deg goood og mett på julaften.

5. Du kan spise masse grønnsaker og bevege kroppen din, også i julen

Det er ingenting i veien for å spise grønnsaker og bevege seg, selv om det er jul – ref. fuck it-følelsen. Fyll halve tallerkenen med deilige julegrønnsaker og hiv innpå med klementiner. Få med familien ut på tur i frisk luft, ta en kjapp hjemmetreningsøkt, og husk at husarbeid er god bevegelse det også!

Likte du dette innlegget? Vil du lære mer om kosthold, trening og psykologi? Klikk her for å lese mer om kurset Spis, Tren, Tenk!