Har du noen gang tenkt på at søvnen kan påvirke viljestyrke og prestasjon? Kanskje du har kjent litt ekstra søtsug etter en natt med dårlig søvn? Vi kan ihvertfall skrive under på at den melkesjokoladen frister litt ekstra hvis vi er trøtte. Er du en av dem som sover litt lite, men tenker at det går greit? Da bør du utvilsomt lese videre! Søvn kan påvirke både kosthold, trening med mer. Her kommer noen forskningsdrypp om søvn og helse.
Søvn og søtsug
Har du noen gang kjent mer søtsug etter en natt med dårlig søvn? Du er ikke alene!
I et forsøk ble 15 voksne menn og kvinner delt i to grupper. Den ene gruppen fikk 9 timer i senga, mens den andre gruppen fikk maks 4 timers søvn. Deltakerne hadde fra før av normalt søvnmønster og BMI i kategorien normalvekt. De sov og spiste i laben. På dag 5 fikk de gå ut fra laben og spise hva de ville, men de måtte rapportere tilbake til forskerne. Deretter byttet de om, slik at de som hadde vært i 9-timersgruppa kun fikk 4 timers søvn i 5 dager, og omvendt.
Resultatene viste at deltakerne som sov for lite inntok mer kalorier på dag 5, enn de som hadde fått tilstrekkelig søvn.
På dag 6 fikk deltakerne skannet hjernen mens de ble presentert ulik mat. Etter perioden med lite søvn viste deltakerne økt hjerneaktivitet når de ble presentert maten, og det ble observert en økning av hjerneaktivitet i områder assosiert med belønning. Ekstra interessant var det at mat som ofte blir ansett som “usunn” førte til økt hjerneaktivitet, sammenlignet med mat som blir ansett som sunn.
Dette kan tyde på at søvnmangel påvirker hvor sultne vi føler oss, og hvor mye vi spiser og hva slags mat vi har lyst på. Forskerne konkluderte også med at søvnmangel kan gi økt tilbøyelighet til overspising.
Kjenner du deg igjen? Det er ikke uten grunn at vi ofte anbefaler våre kursdeltakere å starte med søvnen! Den er faktisk verdt å prioritere, uansett hvilke mål du har satt deg. Søvn og helse henger sammen!
Søvn og prestasjon
Er du en av dem som sover litt lite, men tenker at det går greit? Da bør du lese videre! I denne studien ble 48 voksne mennesker delt i grupper som fikk enten 8, 6 eller 4 timer i senga i to uker. Når de var våkne måtte de gjennomføre en rekke kognitive tester.
De som fikk 4 eller 6 timer i senga gjorde det målbart dårligere på testene, enn de som fikk 8 timer i senga. Jo mindre søvn, jo dårligere prestasjon.
Nå til det virkelig interessante: De frivillige var ikke selv bevisst på at de presterte stadig dårligere!
Dersom du sover lite og tenker at det ikke påvirker prestasjonen din, så er det på tide med en reality-check. Kanskje du kan få økt livskvalitet og prestere bedre ved å prioritere søvn?
Når det er sagt, så vil det kunne være perioder i livet med mindre og dårligere søvn. Det er ikke alltid noe vi styrer selv, feks. med en baby i hus, eller ved psykiske vansker. Det er ikke først og fremst dere vi snakker til her. Nei, vi snakker til deg som bare mååå se en episode til før du legger deg, til deg som tar med telefonen i senga og til deg som drikker energidrikk om kvelden. Føler du deg truffet? 😉 På tide å få inn gode søvnrutiner!
Søvn og viljestyrke
Kan dårlig søvn påvirke viljestyrken? Vi kan ihvertfall skrive under på at den melkesjokoladen frister litt ekstra etter en natt med dårlig søvn…
I en studie ble 50 frivillige delt inn i ulike grupper. De forskjellige gruppene fikk beskjed om å tilbringe X antall timer i senga natta før eksperimentet. Noen fikk nok søvn, andre fikk for lite.
Deltakerne gjennomførte tester for oppmerksomhet og søvnighet dagen etter. Mellom testene fikk de slappe av med et utvalg av snacks tilgjengelig. Uten at deltakerne visste det, målte forskerne hvor mye de spiste.
Etterpå fylte deltakerne ut et skjema over hvor mye de likte maten som ble servert, og hvor sunn eller usunn de mente maten var.
Resultatene viste to interessante ting. For det første spiste de trøtte deltakerne mer mat. For det andre spiste de mer av matvarene de selv mente var usunne. Det kan virke som om de som sov for lite var mer tiltrukket av den umiddelbare belønningen vi opplever i hjerne og kropp når vi spiser noe digg.
I boken The Hungry Brain av Stephan J. Guyenet, uttaler en av forskerne bak studien:
“When you have inadequate sleep, you’re less likely to live in accordance with your own health goals”.
Noe å tenke på for deg som ønsker en helsegod livsstil og har satt deg et mål, men nedprioriterer søvnen.
Forskning på søvn og helse
De studiene vi viser til her er ganske små, og man kan ikke dra bastante konklusjoner fra små enkeltstudier. Det er likevel svært interessant, og mye forskning tyder på at søvn påvirker hva vi spiser og hvordan vi presterer.
Vil du lese mer? Her er forskningsstudiene vi har basert dette blogginnlegget på:
- Short sleep duration increases energy intakes but does not change energy expenditure in normal-weight individuals
- Sleep restriction increases the neuronal response to unhealthy food in normal-weight individuals
- Sleep restriction leads to increased activation of brain regions sensitive to food stimuli
- The cumulative cost of additional wakefulness: dose-response effects on neurobehavioral functions and sleep physiology from chronic sleep restriction and total sleep deprivation
- Eating Decisions Based on Alertness Levels After a Single Night of Sleep Manipulation: A Randomized Clinical Trial
//Maria, ernæringsrådgiver