Passer du på hvor mye frukt du spiser? Frukt inneholder fruktsukker og karbohydrater, og noen tror derfor de må begrense inntaket. På et webinar med oppfølgingsgruppen vår fortalte to deltakere at de tidligere har gått på slankekurs hvor fruktinntaket ble begrenset. En deltaker fortalte at det vanskeligste med hele slankingen var at hun ikke fikk spise så mye frukt som hun hadde lyst på. En annen fortalte at frukt kun var tillatt i fastsatte måltider. «Jeg følte det bygget opp under en dårlig samvittighet for alt jeg ikke hadde lov til å spise», fortalte hun. Stemmer det at du bør begrense inntaket av frukt?

Er frukt usunt fordi det inneholder sukker?

Det er ikke riktig at du må unngå frukt fordi det inneholder fruktsukker. Vi spiser sjeldent enkeltnæringsstoffer, vi spiser matvarer som inneholder næringsstoffer. Dermed må vi se dette fruktsukkeret i kontekst: Det stemmer at frukt inneholder sukker, men det inneholder også mye annet. Det vi anbefales å kutte inntaket av er tilsatt sukker, slik som vi finner i sukkerbrus, kaker og godis. Ikke fordi det er farlig å spise godis, men for mye sukker er ikke så helsegunstig. Der godteri ofte er «tomme kalorier», så er frukt mye mer enn det (med tomme kalorier mener vi matvarer som gir en del energi, men ikke så mye annen næring).

Helsefordeler med frukt

I motsetning til hvitt sukker og godteri, så er fersk frukt en minimalt bearbeidet matvare med massevis av nyttige næringsstoffer. I frukt finner vi vitaminer, mineraler og kostfiber. Sistnevnte er bra for fordøyelsen og tarmbakteriene. Frukt inneholder også vann, og virker rehydrerende. For det er faktisk slik at en del av væsken vi får i oss kommer fra maten vi spiser, ikke bare det vi drikker.

På befolkningsnivå er ikke problemet at vi spiser for mye frukt, tvert imot – vi kan gjerne spise mer frukt, bær og grønnsaker! Det anbefales «frem om dagen», hvorav to porsjoner gjerne kan være frukt. En porsjon er cirka 100 gram. Det kan for eksempel være en frukt, eller nok oppkuttet frukt til at det er på størrelse med en knytteneve. Inntak av frukt, bær og grønnsaker er sett i sammenheng med redusert risiko for hjerte- og karsykdom samt visse krefttyper.

Tips: Både store og små spiser mer frukt dersom den er kuttet opp. Så del opp frukten og sett frem et fristende fruktfat både til hverdags og til fest.

Feil fokus

Du trenger ikke å ha nei-mat, og du trenger ihvertfall ikke å ha frukt som nei-mat. I realiteten kan mange av oss gjerne spise mer frukt enn vi allerede gjør, og du kan også spise frukt dersom du ønsker å gå ned i vekt. Frukt inneholder vitaminer, mineraler og kostfiber (som er bra for tarmen), det er generelt sett lite energitett, det er forbundet med god helse og det smaker godt. Her er det altså mange gode grunner til å spise frukt. Vi i STT mener det er feil fokus å si at man skal begrense inntaket av frukt, uavhengig av om man ønsker å gå ned i vekt eller ikke. Frukt er en super matvare som du gjerne kan spise hver dag!

Heldigvis kunne en av deltakerne på oppfølgingskurset fortelle: «Aldri spist så mye frukt før som nå etter at jeg begynte hos dere» – slike tilbakemeldinger digger vi!

//Maria, ernæringsrådgiver