Surdeigsbrød trenger ikke å være så vanskelig, men du må smøre deg med litt tålmodighet. Kanskje en fin aktivitet i helgen? I denne oppskriften har vi brukt kjøpe-surdeig for å gjøre det enkelt! Du får nemlig ferdig surdeid i kjøledisken nå. Vi har funnet den i samme hylle som fersk gjær. Dette gjør det jo superenkelt å lage eget surdeigsbrød! Ellers kan du så klart sette i gang prosjekt med å lage din egen surdeigsstarter, dersom du ønsker det. Her finner du en oppskrift på surdeigsstarter.

Når vi baker med surdeig bryter vi ned fytinsyre som finnes i kornet, gjennom bløtlegging og fermentering. Dette gjør at mineralene i kornet, som kalsium og sink, blir lettere tilgjengelig for opptak i tarmen. Har du irritabel tarm syndrom (IBS) så er surdeigsbrød bakt på speltmel gunstig.

Enkelt surdeigsbrød
Ingredienser:
  • 300 g siktet hvete- eller speltmel
  • 500 g sammalt hvete- eller speltmel
  • 1/2 pk tørrgjær
  • 1,5 ts salt
  • 1 pose Idun Surdeig
  • 2 ss honning
  • 4 dl kaldt vann
  • 1 dl appelsinjuice
  • Frø og flaksalt til topping
Fremgangsmåte:

Bland mel og tørrgjær. Tilsett surdeig, vann, juice og honning. Elt deigen i maskin i 8-10 minutter. Bland inn salt på slutten av eltetiden. Dekk til og la deigen heve i en time.

Brett kantene på deigen inn mot midten og snu den. Hev videre i en time.

Del deigen i 2-3 emner og ha over i brødformer. Etterheves i en time til. Forvarm ovnen til 230°C.

Pensle brødene med vann og strø over litt flaksalt og frø, jeg brukte sesamfrø. Sett brødene inn i ovnen og skru ned til 210°C. Stekes i 30-40 minutter. Avkjøles på rist. Brødet egner seg bra for frysing.

Tips: for ekstra sprø skorpe kan du ta ut brødene av formen på slutten, snu dem opp ned og steke dem litt til.

Som medlem hos Spis, Tren, Tenk får du tilgang til flere fristende oppskrifter.