Dårlig samvittighet for alt det du ikke får gjort?

Vel, trøsten er at du ikke er alene. For stadig flere av oss sliter oss rett og slett ut, i vår jakt etter å komme i mål med to-do listen vår. En liste som gjerne blir lengre og lengre…og lengre for hver dag som går. Huset skal være rent, vi skal levere på trening, spise riktig og sunt, vi skal være sosiale og tilstede, diske opp med mat fra bunnen av, gjerne økologisk, og vi skal tenke nok og riktig. Du presterer, men balanserer samtidig på en smal linje. For hva skjer når energilageret er tomt og du opplever å ikke strekke til? Hva da?

Følelsen av å være utslitt kommer gjerne hånd i hånd med skamfølelsen. For de fleste av oss vil så veldig gjerne mestre alt, hele tiden. Og når vi ikke får det til kobler skammen seg på. Vi føler oss rett og slett ikke gode nok. Når vi endelig har fått det huset vi ønsket oss, den jobben vi så gjerne ville ha, eller kommet inn på drømmestudiet, så klarer vi ikke å nyte. Og nyter vi ikke, kjenner vi oss skamfull og lite takknemlig. Vi forventer og forlanger av oss selv å være tilfreds, fornøyd, glad.

Men hvem kan nyte hvis batteriene er tomme?

Vi i Spis, Tren, Tenk bruker mye tid til å trene kursdeltakerne våre på å ta en pust i bakken. Stoppe opp, våge å si nei og lage seg pauser for å fylle på. Skape pauser slik at du får lyst til å være sosial igjen. Lyst til å være med barna dine. Lyst til å være til stede fremfor i fortid eller fremtid.

Det å sette av tid til deg selv, om så bare fem minutter om dagen, er en investering i egen helse. På kort sikt kan det virke logisk og rasjonelt å kutte ut egentid for å frigjøre tid og ressurser, men dette er en feilslutning. For på sikt risikerer vi å komme inn i en vond spiral hvor vi sliter oss ut, går på ekstrabatteriet helt til det smeller. Og når det smeller, er det gjerne enda vanskeligere å komme seg opp.

Så husk: ta deg tid til pauser, lytt til egne behov og våg å sette grenser.

Spør deg selv om du kan styrke en «burde», til fordel for noe du har lyst til.

//Helena, psykologfaglig rådgiver