Legger du inn noen balanseøvelser i treningsøkten din? Ved å inkludere litt balansetrening i din hverdag, kan det bidra til bedre helse, bedre mobilitet og å forebygge skader. Balanse er noe som inngår i nesten alle typer bevegelsesmønstre i hverdagen, og balansen kan trenes opp. Også i forskjellige aktiviteter er balanse et viktig fundament for grunnteknikker.

Balansetrening – hvor mye og hvor ofte?

Ifølge Norges Helseinformatikk holder det å trene balanse fem til 10 minutter, to til tre dager i uken for å få en effekt. Dette kan du legge inn i din treningsøkt, eller ta noen minutter hjemme på stuegulvet når det passer deg. Det finnes mange ulike balanseøvelser man kan gjøre og det er enkelt å variere vanskelighetsgraden.

Balansetrening – hvordan?

Nedenfor har vi tatt for oss en av de enkleste balanseøvelsene som ikke krever noe utstyr og som kan gjøres overalt: Å stå på et bein.

Stå på ett bein, og prøv deg på disse variasjonene i vanskelighetsgrad:

  • Synet er en viktig bidragsyter i balansen, prøv å lukke et øye, begge øynene eller la blikket være i bevegelse mens du står på et bein. Det blir vanskeligere, tro meg!
  • Variasjon i underlaget. Det er enklere å stå på et flatt og hardt underlag å gjøre øvelsen enn det er å ta i bruk balansemateriell som vippebrett eller balansepute.
  • Stå på tå hev, enten med et bein eller begge.
  • Gjør øvelsen med en venn, stå på et bein og prøv å «dytte» hverandre overende.
  • Å stå med beina samlet er vanskeligere enn med en skulderbreddes avstand – varier i utgangsstillingen.

Ved å lukke øynene, bruke ulike underlag og å stå på tå hev – enten med begge bein eller på et bein – kan du gjøre mange ulike balanseøvelser. Prøv deg frem når du pusser tennene i kveld, eller mens du ser på tv – da får du gjort to ting i en smekk!

Bli med meg og Maria på en liten balanseøkt i videoen under!

//Melissa, treningsrådgiver

Treningsvideo: Balanse