Innenfor traumepsykologi brukes ofte en øvelse som handler om å etablere et såkalt trygt sted, ellet et trygghetsanker. Det går rett og slett ut på å visualisere (se for seg) et sted som du opplever som trygt, nært og kjært – og bruke dette stedet for å roe ned, dempe uro og dempe sterke, overveldende følelser. Også de som ikke har vært utsatt for traumer, kan ha nytte av å lage seg et slikt ankerpunkt i hverdagen. Et sted du kan søke til når #livetskjer og du overrumples av uro, stress og engstelse. Det blir et verktøy du kan ha for hånden og som kanskje kan hjelpe deg de gangene det stormer som verst.
Hvordan finne ditt trygghetsanker?
Vi skal nå gi deg en liten oppskrift på hvordan du kan etablere et slikt trygt sted. Sørg for å sette av en god time til denne øvelsen, da det krever aktivt bruk av sansene dine for å ha effekt. Påse at du sitter uforstyrret og at støynivået er lavt.
Du kan velge å ha øynene åpne eller lukket mens du gjør denne øvelsen.
- Tenk på et sted som gjør at du føler deg trygg, rolig og avslappet. Dette kan være et sted du har vært på en gang, eller et sted du har sett på film eller hørt om, det kan være hjemme hos deg selv eller hos noen du kjenner, eller et sted i naturen. Kanskje er det på hytta, ved havet eller på fjellet. Kanskje er det i armkroken til din kjære, på holmene ved sjøen eller i sengen din. Her er det ingen fasit. Det er du som må finne frem til et sted som kjennes trygt og godt for deg.
- Stedet du velger er kun ditt. Det er ingen som kan komme dit uten din tillatelse. Du bestemmer over det og velger selv om du vil dele det med andre eller ikke.
- Se for deg dette stedet i fantasien, og forestill deg at du er der. Bruk tid, og se for deg detaljene som er på dette stedet: farger, former, lukter, lyder. Se for deg solskinnet, kjenn vinden i håret og legg merke til temperatur, kroppslige sensasjoner. Legg merke til hvordan det er å stå, sitte eller ligge der, hvordan kroppen er i kontakt med stedet. Kjenn hvordan det er når alle er i trygghet, alt er greit. På ditt trygge sted kan du se, kjenne, lukte og føle akkurat det du trenger for å føle deg trygg.
- Du kan gå til dette stedet når du selv måtte ønske deg og så ofte du vil, og bare ved å tenke på det kan du oppleve større ro.
- Forsøk å finne tilbake til dette stedet – forestille deg det, visualisere – når du neste gang opplever uro, stress eller engstelse. Lukk da igjen øynene og visualiser ditt trygge sted. Stedet hvor ingen ytre omstendigheter eller kjas og mas fra hverdagen kan forstyrre. Vær oppmerksom på pusten, og forsøk å ta dype åndedrag når du finner tilbake til ditt trygge sted.
Nå har du oppskriften, så da er det bare å prøve seg frem. Etabler et trygt sted, og se om det kan bli et nyttig verktøy for deg. Det trygge stedet kan du søke til når du kjenner deg stressa, urolig eller bare trenger en liten pause fra hverdagen. Lykke til!
//Helena, psykologfaglig rådgiver