Må du reise langt til fjells eller ha utstyr for hundretusner av kroner for å drive med friluftsliv? Lang ifra! I dag vil jeg slå et slag for nærfriluftsliv. Det kortreiste friluftslivet som vi bedriver i nærområdene våre. Som i dag, da jeg tok t-banen til Sognsvann og gikk til Vettakollen. En flott tur som krever minimalt av utstyr og byr på flott utsikt over Oslo!

Nærfriluftsliv

Nærfriluftsliv er altså kortreist friluftsliv hvor du ikke nødvendigvis kjører langt til fjells eller trenger mye utstyr. Det handler om å ta på seg et par sko og legge ut på tur i ditt nærområde. Det kan være den faste runden du har gått mange ganger før, eller du kan dra på oppdagelsesferd i eget nabolag. Kanskje finner du en sti du ikke har gått før?

Nærfriluftsliv kan også by på flotte naturopplevelser. Bildet under er fra et sted jeg har gått utrolig mange ganger, men som ikke slutter å imponere meg. En favoritt!

Nærfriluftsliv for meg er de små dagsturene i marka utenfor Oslo, alltid tilgjengelig med t-banen. Det er den faste runden familien og jeg går hjemme, som jeg sikkert har gått hundre ganger før med både hund og katt på slep. Det er å plukke sopp og bær i nærheten av huset til foreldrene mine. Det er de gode rusleturene med venner hvor vi prater om alt mellom himmel og jord.

Dette er en form for lavterskel bevegelse som passer de aller fleste. Du kan gå alene og lufte tankene, eller sammen med noen for sosial hygge. Ta gjerne med sitteunderlag, kaffetermos og niste. Selv om du kanskje ikke går i mange timer så er en slik pause utrolig fint. Jeg tok med meg kaffe, müslibar og boka mi til Vettakollen. Der satt jeg en halvtimes tid i sola og byttet på å lese og å nye utsikten over byen jeg bor i.

Et annet forslag er å ta med hengekøye! Selv om du ikke har tenkt å overnatte er det nydelig å slappe av i hengekøya ute i naturen. Barna synes også det er gøy med telt uansett om man overnatter eller ikke.

Husk det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september, og vær ekstra forsiktig med åpen ild hvis det har vært varmt og tørt vær. Ta hensyn til dyrket mark og dyreliv. Ikke legg igjen søppel i naturen: ta det med hjem, og plukk gjerne med deg noe ekstra på veien.

Take home message

Take home message er at du ikke trenger å gå Norge på langs eller ørten dager på vidda for å kalle det friluftsliv. Det eneste som kreves er at du kommer deg ut i naturen!

//Maria, ernæringsrådgiver