Hvilke proteintilskudd trenger du egentlig, og hvilke kan du droppe? Dette spørsmålet fikk vi tilsendt:

“Nettbutikkene har så mye rart jeg ikke aner hva er, men som virker fornuftig å ha i skapene. BCAA, proteinpulver, proteingodteri osv. Hva er deres tanker om dette? Hva trenger man og hva kan man fint takke nei til?”

Svar fra ernæringsrådgiveren – proteintilskudd

Takk for spørsmålet! Det er jo en jungel av slike produkter nå og proteintilskudd nå. Min innstilling her er at om du har et balansert kosthold med gode proteinkilder så er det helt unødvendig med tilskudd.

Men på den andre siden kan så klart en proteinshake etter trening være nyttig i de tilfeller hvor det er en stund til neste måltid, særlig hvis du trener tung styrketrening. De fleste av oss som er på mosjonistnivå og trener et par-tre ganger i uka har ikke behov for proteintilskudd. Proteiner vil bidra med energi i kostholdet. Det metter godt og det krever en del av kroppen å omdanne det til fett. Men når kroppen er mett på protein må den allikevel enten bruke det som energi eller lagre det som fett. Denne problemstillingen handler også om hvor mye man trener, om det er hard styrke, om man ønsker å gå opp i vekt og muskelmasse, eller ned i vekt, eller “bare” vil holde seg i form.

Nå har det jo kommet mange nye proteinprodukter i det siste, som godteri osv. Vær klar over at dette er mote, og ikke noe som har kommet fordi folk flest får i seg lite protein. Vi ser alltid ulike trender innen kosthold, nå er protein en av de store.

I det siste har jeg fått inntrykk av at folk tror at bare man spiser masse protein så vil musklene poppe frem av seg selv. Men her er det definitivt: treningsinnsats + kosthold = resultater! Vi kan ikke spise på oss muskler uten å svette litt for det!

Personlig bruker jeg av og til proteinpulver for å berike smoothier/shakes og energi/proteinbarer. Slike ting drikker og spiser jeg om jeg har det veldig travelt, eller så liker jeg å ha med hjemmelagde barer på lengre gåturer. Så hender det jeg tar en proteinpudding eller proteinrik sjokolademelk om søtsuget melder seg, og da tenker jeg at de proteinrike og sukkerfrie alternativene kan være et bedre valg innimellom.

Så, du TRENGER sannsynligvis ingenting av dette. Får du nok protein fra maten vil tilskudd i mine øyne være bortkastede penger. Spørsmålet blir heller om du liker det, eller om det kan være et NYTTIG tilskudd til kostholdet ditt. Understreker “nyttig” fordi det finnes nok av unødvendige kosttilskudd.

//Maria, ernæringsrådgiver