Har du noen gang fulgt en streng diett eller slankekur? Hvor det har vært visse matvarer som har vært «forbudt» eller som har blitt klassifisert som nei-mat? Da vet du nok hvor vanskelig det kan være å holde seg unna disse matvarene… det er nesten som om de blir mer fristende når vi vet vi ikke får lov til å spise dem! Det kan derfor høres ut som en god idé å tillate seg dager man kan spise hva som helst når man følger en diett: såkalte cheat days. Akkurat som lørdagsgodt, så er tanken at hvis man holdet det til én dag vil man klare å holde seg unna de andre dagene. Så hva er egentlig problemet med dette?

Problemet med cheat days

For å forstå hvorfor jeg problematiserer dette med cheat days må jeg først fortelle deg at jeg sjeldent anbefaler dietter. For meg, som ernæringsrådgiver, er dietter noe man bruker ved sykdom, intoleranser og i spesielle situasjoner. Friske mennesker trenger ikke dietter, de trenger et balansert og godt kosthold!

Når det gjelder utfordringer med dietter og cheat days tenker jeg særlig på dette:

1. Å gå på en strikt diett og legge opp til cheat days bidrar ikke til å gi deg et godt forhold til mat – tvert imot. Denne måten å tenke på ilegger visse matvarer gode eller negative egenskaper, og da er veien kort fra «dårlig matvare», til: «jeg er dårlig som spiste denne matvaren». Eller: «jeg spiste noe ulovlig og syndig, så jeg burde skamme meg».

2. Hvis cheat days brukes til å kamuflere overspising. Hvis du har opplevd overspisingsproblematikk tidligere er det kanskje ikke så lurt å legge opp til dager hvor du kan «spise hva du vil», og andre dager hvor du må begrense matinntaket veldig. Dette gjelder også hvis du har erfaring med andre typer spiseforstyrrelser, eller et vanskelig forhold til mat eller visse matvarer. Personlig vil jeg sjeldent anbefale et slikt spisemønster uavhengig av om man har hatt et vanskelig forhold til mat tidligere. Grunnen er enkel: om du ikke har hatt et vanskelig forhold til mat før så trenger du ikke gå inn for å få det nå.

Har du følelsene dine i kjøkkenskapet?

Tanken bak cheat days er egentlig god. Det er jo et ønske om å spise sunt, spise mer av det som gir god næring og mindre av det som gir tom energi, og at det skal bli enklere å følge en diett. Men for de fleste vil dette med cheat days være en kortsiktig og lite bærekraftig løsning – som med alle andre dietter. For hva gjør du de dagene du ikke klarer å begrense inntaket av forbudte matvarer? Hvordan håndterer du motgang? Da er det nemlig fort gjort at den indre kritikeren dukker opp. Den som sier at du ikke får det til denne gangen heller, du duger ikke, du klarer ikke, det er bare å gi opp…

Kanskje du er en av dem som har følelsene dine i kjøkkenskapet..?

Spør deg selv: ønsker jeg å leve slik som dette over tid? Kan jeg leve slik som dette over tid? Er dette et sunt og bærekraftig kosthold for meg?

Vil du virkelig følge en diett som er så kjip at du må ha cheat days?

Jeg kan ha forståelse for at noen som følger et kosthold for å oppnå noe spesifikt innen f.eks. idrett vil ha glede av dager med litt slack i kosten og rom for kos og godis. Det er også slik at vi (heldigvis) er forskjellige: noen vil kunne gjennomføre cheat days uten problemer. Når det er sagt, så vet jeg om flere mennesker innen fitness som forteller om et forstyrret forhold til mat etter å ha gått på diett og hatt cheat days. Bare tenk på hvor mye vi har lest i media om utfordringer med mat og vekt i fotballmiljøet og skimiljøet. Hos Spis, Tren, Tenk anbefaler vi aldri spesifikke dietter for vektnedgang, fordi vi mener at vanlig mat er bra nok! I stedet for å dele ut lister over matvarer som er ja-mat og nei-mat, så jobber vi med å etablere et godt og avslappet forhold til mat.

Vi ønsker vel alle å finne frem til et kosthold vi trives med og kan leve med over tid? Noe vi kan følge år etter år, fremfor en diett som er så kjip at du må ha cheat days for å klare å følge den. Det er faktisk ikke slik at et sunt og balansert kosthold trenger å være kjedelig, smakløst, helt uten fett/sukker/sett inn din nei-matvare her. Jeg vil påstå at alle vi i teamet bak Spis, Tren, Tenk har sunne og balanserte kosthold. Vi er damer som spiser helt forskjellig, og jeg kan røpe at vi både spiser sjokolade og drikker vin. Men vi spiser også massevis av frukt og grønt, grove kornprodukter, gode proteinkilder og beveger på kroppene våre med jevne mellomrom.

Poenget mitt er: jeg tror det er mye mer helsegunstig å finne frem til et kosthold du trives med over tid fremfor å følge dietter og legge inn planlagte utskeielser. Husk også at vi alle er forskjellige 🙂

Fortsetter under bildet…

Hva kan du heller gjøre?

Hvis du er en av dem som har følelsene dine i kjøkkenskapet vil jeg anbefale deg å stoppe opp litt og tenke over hvorfor det er slik. Da må du tørre å kjenne etter på følelsene dine, og det kan være en real utfordring.

Et langsiktig mål er at alle matvarer skal være lov å spise. Det er ingen matvarer som er «forbudt», «usunne», «dårlige», «nei-mat», eller noe i den duren. Om du spiser en bit sjokolade på en onsdag, så går det helt fint – det er ikke verdens undergang (tro det eller ei!), og det er ikke slik at hele livsstilsendringen går i vasken av den grunn. I denne målsetningen inngår også det at du forsøker å velge det du har lyst til flesteparten av gangene. Hvis du har lyst til å spise mer grønnsaker, mer frukt, mer fisk, mer fullkorn, mer protein… da må du også velge dette ofte! 🙂

Jobb mot et solid kosthold hvor du tillater deg selv å spise deg mett på næringsrik mat. Jobb med følelsene dine: hvis du bruker mat som mestring kan det lønne seg å stoppe opp og tenke litt over dette.

Spis, Tren, Tenk
  • Ønsker du å bli kvitt matreglene og få et godt forhold til mat?
  • Har du lyst til å finne frem til et kosthold du trives med, slik at du aldri trenger å hoppe på en diett igjen?
  • Er du interessert i å lære mer om mat, enæring, metthetsfølelse, godteri, sukker, protein og mye mer?

Da er jeg rimelig sikker på at kurs hos Spis, Tren, Tenk er noe for deg!

//Maria, ernæringsrådgiver